Tuesday, February 3, 2015

Tips Menjaga Tulang Belakang

Tulang belakang merujuk kepada susunan ruas tulang di bahagian belakang yang bertindak memberi sokongan kepada tubuh untuk berada dalam keadaan tegak. Ia merupakan susunan ketulan tulang yang membentuk tulang belakang yang terdapat pada semua vertebrat.


Bila dengar je kenyataan tentang tulang belakang memang ia sangat penting. Bayangkan kalau kita takde tulang belakang tentu kita pun jadi macam sotong la takde support. Sebab tu apabila seseorang mengalami masalah tulang belakang ia akan lumpuh atau pergerakan menjadi terbatas. Kalau tak pun akan menderita atau sakit sepanjang hidupnya.

Salah satu bahagian tubuh yang sering kali diabaikan adalah tulang punggung. Padahal, di bahagian inilah terdapat segala pusat saraf yang menghubungkan bahagian-bahagian tubuh dengan otak. Sedarkah anda bahawa setiap kegiatan dan aktiviti yang salah boleh menyakiti tulang belakang kita?

TIPS MENJAGA TULANG BELAKANG

Melakukan aktiviti untuk menjaga tulang belakang sangat bagus bukan hanya berguna untuk kebaikan dan kesihatan, tetapi juga untuk menjaga postur tubuh supaya tegak dan sihat. Berikut adalah tips untuk menjaga postur untuk menjaga tulang belakang anda :

1. Ketika mengangkat barang atau bayi dari lantai, jangan membongkok. Bengkokkan sedikit lutut. Ketika membongkok dan mengangkat barang berat dari lantai, ini menyakiti dan membebani tulang punggung dengan beban berat. Ia boleh menyebabkan kekejangan. Ketika hendak mengangkat barang berat dari lantai, pastikan menjaga tulang belakang supaya tetap lurus. Angkat barang tersebut dekat dengan tubuh, lalu perlahan-lahan berdiri.

2. Begitu juga ketika Anda menyimpan barang berat ke tempat yang tinggi dari kepala, pastikan jangan mengangkat barang tersebut lebih tinggi dari kepala. Jika hendak menyimpan barang berat di tempat yang tinggi, gunakan tangga atau kerusi. Mengangkat beban berat di atas kepala menyebabkan tulang belakang mendapat tekanan yang sangat besar.

3. Ganti posisi sekerap mungkin jika harus berdiri dalam waktu lama. Contohnya ketika menyerika baju, gunakan alas atau kerusi kecil untuk meletakkan kaki secara bergilir-gilir. Ini perlu untuk menyeimbangkan dan mengganti tumpuan berat badan. Berdiri tegak, jangan membongkok dengan kepala tegak.

4. Berjalan dengan tegak, dengan kepala memandang ke depan dan punggung lurus. Berjalanlah dengan postur tegak, pandangan ke depan, dan ujung-ujung kaki menunjuk lurus ke depan. Gunakan kasut yang selesa dan bertapak tipis. Hindari berdiri dengan posisi yang sama dalam waktu lama. Jangan berjalan membongkok, hindari menggunakan high heels dalam waktu yang lama.

5. Ketika di dalam kereta, duduklah tegak, tarik sit supaya kaki berada lebih dekat dengan pedal. Pastikan kedua lutut Anda selari dengan pinggul. Sokong bahagian bawah punggung dengan penyokong tulang belakang. Jangan duduk terlalu jauh dari stering. Perhatikan kaki ketika menekan pedal. Jika terlalu jauh, dekatkan, ini kerana otot kaki boleh menyebabkan menjadi kejang dan tekanan di tulang punggung.

6. Ketika duduk di depan komputer atau di depan tv terlalu lama, pastikan peha selari dengan lantai, jangan sampai lutut lebih tinggi dari peha atau angkat kaki lebih tinggi dari lantai. Biarkan kedua telapak kaki berada rata di lantai dan punggung mendapatkan sokongan dari belakang kerusi. Untuk lebih selesa, berikan pelapik bergulung dibahagian bawah punggung. Pastikan anda melihat lurus ke depan, tidak menunduk atau melihat ke atas. Posisi yang tidak selesa dalam waktu yang lama boleh menyebabkan kekejangan otot.

7. Ketika tidur, manusia memang memiliki kebiasaan dan posisi keselesaan masing-masing. Namun, untuk menjaga supaya tulang punggung tetap baik, pastikan tempat tidur cukup keras dan rata. Ketika tidur dengan posisi mengiring, bengkok sedikit lutut, biarkan kedua lutut tersebut bertemu. Jika tidur telentang, letakkan bantal kecil dibawah lutut. Hindari tidur telungkup, kerana ini boleh menyebabkan tulang belakang sakit. Elakkan tidur di fabrik yang terlalu lembut, seperti sofa, kerana ia tidak boleh menyokong tulang punggung.
 
Baca tips ni mak aii banyak betul nak kena jaga tentang tulang belakang ni kan. Sebab terlalu leceh la finally aida pakai Waist Nipper. Tak perlu nak susah tegakkan badan, now we have support sendiri. Automatik jadi tegak je.... Aida share sikit berkenaan waist nipper ni.

Alternatif lain untuk menjaga tulang belakang.

Waist Nipper ataupun bengkung Premium Beautiful mengandungi 7 tetulang berteknologi tinggi untuk membantu mengurangkan masalah tulang belakang seperti bongkok, slip disc dan sakit pinggang.

Waist Nipper PB juga telah mendapat pengiktirafan daripada pakar tulang belakang antarabangsa Amerika Syarikat, CANADA dan QUBEX.



Kebaikan Waist Nipper/Bengkung PB
 
Menyokong tulang belakang dan membantu mendapatkan postur tubuh yang lebih baik. Means takde masalah badan bongkok for long term nanti.
 
Membantu melegakan pesakit yang mengalami masalah "slip-disc" or in malay we call it "tulang belakang lari".
 
Membantu mengempiskan perut. Teknology FIR pada waist nipper ni membantu melancarkan perjalanan darah sekitar abdomen and pemakaian yang consisten akan membuatkan perut kita kempis sama macam kita buat sit-up :)
 
Menghilangkan strechmark from operations, selepas bersalin or kesan from "pengembangan bentuk badan" yang melampau.
 
Membentuk pinggang yang ramping. Percaya atau tak, pinggang yang ramping membantu menjamin kebahagiaan rumahtangga anda? :) Yela, husband mana yang taknak tengok wife dia slim kan? pastu masa jalan together with wife, husband boleh letak tangan dia kat pinggang kita sebab ade curve kan? sure la bangga je husband kita tu kan? :)
 
Membantu mengurangkan sakit pinggang, lenguh tulang belakang sebab lama sangat duduk kat kerusi tu dan melegakan sakit-sakit sendi.
 
Membantu menngurangkan sakit kepala and migraine yang teruk. Caranya senang je, bentangkan waist nipper ni pada bantal (make sure bahagian renda tu is on top of bantal ye), then you guys baring je macam biasa. InshaAllah migraine or sakit kepala tu boleh dikurangkan :)
 
Membantu mengurangkan lenguh kaki akibat banyak berjalan or berdiri terlalu lama.  Caranya senang je, ambik waist nipper and balut pada bahagian yang sakit tu. InshaAllah sakit tu beransur hilang. Petua ni sesuai untuk yang ade masalah tergeliat kaki jugak.
 
Membantu mengurangkan demam panas dan penyakit "Bilirubin" aka Demam Kuning. Caranya senang je, balut baby kita dengan waist nipper premium beautiful ni and biarkan baby kita tido dengannya. InshaAllah she/he will be recovered.
 
Di antara kebaikan Waist Nipper PB.
 
Pilihan terletak di tangan anda mana yang lebih mudah untuk menjaga tulang belakang.
 
Sharing is caring,
Xoxo
Aida Rashid
013-9500953


 
 

 
 

 
 
 
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...