Wednesday, July 31, 2013

Kuasa Korset

 Sharing info from Majalah Nona.

Ingin tampil sempurna dalam persalinan kebaya tetapi mahu menyorokkan perut yang membonjol?
Penggunaan korset mungkin salah satu penyelesaian segera asalkan anda tahu cara memilih yang tepat.
"Tidak ada yang lebih merosakkan penampilan selain perut yang boroi," kata Sharon Stone yang cukup popular menerusi filem Basic Instinct. Bintang ternama ini menggelar perut yang boroi sebagai pot belly.

Melangkah ke usia 30-an, tubuh manusia mengalami pelbagai perubahan fisiologi seiring pertambahan usia. Bermula dari sistem metabolisma, fungsi organ-organ hingga keseimbangan hormon. Perubahan ini bukan hanya mengganggu stamina tubuh dan kesihatan tetapi juga penampilan fizikal.

Perut adalah salah satu bahagian tubuh yang sering 'diserang' oleh lemak, hingga dari hari ke hari menjadi semakin boroi. Individu yang gemuk atau kurus turut mengalami masalah perut boroi walaupun bahagian badan lain kelihatan langsing. Sungguh mengganggu bukan?

Amalan diet dan bersenam dengan disiplin perlu dilakukakan untuk memiliki tubuh menawan. Namun cara begini mengambil masa untuk menampakkan hasil seperti yang diingini. Menggunakan korset boleh dijadikan sebagai satu penyelesaian segera untuk mengatasi perut buncit terutama dah makin dekat nak raya. Namun seandainya salah pilih atau keliru cara memakainya, pasti bentuk tubuh anda tidak kelihatan menawan. Sebab tu kalau nak beli Premium Beautiful contohnya kena agent ambil ukuran dulu bukan main ambik je saiz apa-apa pun. Bila dah ade saiz kena try dulu tengok selesa or tak. Tu baru cara yang sebenarnya.

6 Perkara Perlu Tahu

1. Jangan memaksa membeli korset satu ke dua nombor lebih kecil dari ukuran tubuh anda yang sebenar. Ia akan membuat anda berasa sesak nafas dan setiap pergerakan terasa melemaskan. Disebabkan tekanan di bahagian yang salah, kemungkinan lemak di bahagian perut 'berpindah' ke bahagian lain misalnya tersembul di bahagian ketiak. 

2. Pilih korset dari fabrik yang mudah lentur (elastik), pengaliran udara yang baik dan menyerap peluh. Dengan begitu pori-pori kulit masih mampu bernafas dan otot perut dapat melentur mengikut gerakan tubuh.

3. Setiap orang mempunyai bentuk tubuh yang berbeza. Ada yang langsing tapi berdada besar, ada pula yang gemuk tapi payudaranya kecil. Kerana itu, usah terpedaya dengan rekaan korset yang cantik namun tidak berfungsi dengan baik. Pilih pola (cutting) yang sesuai dengan bentuk tubuh anda. 

4. Lakukan perawatan yang betul. Mencuci dengan mesin basuh boleh menyebabkan korset meregang dan kehilangan pola dasarnya. Cukup sekadar dicuci dengan tangan menggunakan sabun cecair (seeloknya gunakan sabun yang khusus untuk delicate fabrics) tanpa menggunakan fabrik pelembut. Elakkan memerah dan cukup sekadar digantung untuk dianginkan. Hindari daripada dijemur secara langsung di bawah sinaran terik matahari. 

5. Anda harus tahu cara pemakaian korset yang betul. Sebagai contoh, sebelum korset ditarik ke bahagian perut, perut harus 'diangkat' sebelum korset disarung sepenuhnya. 

6. Elakkan memakai korset ketika tidur agar tidak mengganggu metabolisma tubuh dan tidur akan nyenyak tanpa gangguan. Namun dipasaran sekarang sudah dijual korset yang sudah teruji secara klinikal yang selesa untuk dipakai dan mempercepatkan pembentukan tubuh seperti yang diingini.


So pilih korset yang betul dan sesuai dengan bentuk badan anda. Tambahan plak nak raya ni memang sesuai sangat nak pakai korset. Pakai je Premium Beautiful semua ciri-ciri kat atas ni korset ni ade seperti kuasa regangan 360 darjah so takde masalah nak bergerak.

Berminat nak tahu lanjut tentang Premium Beautiful boleh hubungi aida.

Xoxo,
Aida Rashid
013-9500953

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...