Saturday, December 1, 2012

Kebaikan Garam Buluh

Sebut je garam mesti selalu dikaitkan dengan darah tinggi dan juga penyakit-penyakit lain sampai ade juga kalau tersalah masin je masak orang kaitkan nak kahwin dah tu, tapi kita sendiri tidak pernah mengkaji garam ni dari pelbagai sudut. Aida share sikit ngan korang tentang Garam dari pelbagai sudut.

 Garam dalam Islam
Dalam Hadith Riwayat Al-Baghawiy ada menyebut "Allah telah menurunkan empat keberkatan dari langit ke bumi, besi, api, air dan garam" 
Rasulullah s.a.w pernah menyarankan supaya memakan secubit garam pada awal dan akhir setiap kali makan.
Baginda bersabda "Sesiapa yang memulakan makan dan mengakhirinya dengan memakan secubit garam ALLAH akan hindarkan 330 jenis penyakit, yang paling kurang ialah gila kusta. Yang bakinya diketahui oleh ALLAH sahaja."

Garam dalam Kesihatan
Dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Tapi bukan sebarangan garam yang korang leh ambil why kandungan pH dalam garam tu. Sebab darah yang sihat adalah yang mempunyai kandungan pH7.34-7.45. 
Try test ngan kertas pH berapa nilai pH garam yang korang makan?

Mengapa Garam Buluh?



Antara Kebaikan Garam Buluh adalah :

1. Mengawal pH Badan boleh meneutralkan toksin berasid tinggi dengan cepat seperti asid urik, gula dalam darah, kolestrol dan lain-lain kerana ia bersifat alkali (pH 10.5-11.0)

2. Mencegah dan merawat penyakit kronik seperti penyakit jantung, darah tinggi, buah pinggang, kencing manis, kanser dan lain-lain masalah kesihatan.

3. Membaiki masalah sistem penghadaman seperti gastrik, ulser perut, masalah usus, buasir, sembelit dan lain-lain.

4. Mempunyai kesan detoksifikasi, pembunuh kuman, anti keradangan dan meneutralkan logam berat, dengan itu ia amat berkesan untuk keradangan paru-paru, hati, buah pinggang, sendi-sendi, mulut dan perut serta lain-lain.

5. Melegakan masalah alahan, pigmentasi dan lain-lain masalah kulit. Ia juga boleh menghindarkan masalah badan berbau dan kulat di kaki.

6. Melambatkan proses penuaan, nyanyuk serta mengurangkan penyakit Parkinson atau seneli dementia.

Tapi once bila korang dah ambil jangan risau sekiranya berlaku healing crisis tu bermakna korang ade masalah kesihatan. Sebagai contoh kalau korang minum garam buluh tiba-tiba nak muntah tu bermakna terdapat masalah dengan sistem pencernaan, begitu juga kalau korang banyak sangat kentut after minum garam buluh its mean korang ada masalah dengan usus besar or usus kecil. Oleh itu apa pun healing crisis yang berlaku pergi jumpa doktor untuk maklumat lanjut.

Berminat untuk rasai sendiri kehebatan Garam Buluh boleh hubungi aida.

XoXo
AidaRashid
013-9500953




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...