Tuesday, October 9, 2012

Perut Kenapa Engkau Buncit



Perut oh perut kenapa engkau buncit?
Macamana aku tak buncit makan banyak sangat.......makan banyak sangat!!!

Perut sememangnya sinonim ngan buncit, tapi adakah semua orang suka mempunyai perut yang buncit? Sememangnya tidak la kan tak kira lelaki atau perempuan. Sebab bila perut buncit ni kita punya keyakinan pun berkurang terutama wanita. Confirm bila perut buncit kena tiup angin je tarik-tarik baju sebab taknak bagi orang nampak bahagian perut tu. Tul tak? Jangan sangka perempuan kurus perut tak buncit ye. Kat sini aida share skit info penyebab utama perut perempuan atau lemak lebih tertumpu pada bahagian perut: 

1. Keturunan
Faktor keturunan dari parents memainkan peranan masalah lemak di perut pada sesetengah perempuan. Faktor genetik contohnya. Faktor ini memang sukar untuk dihilangkan, namun begitu jangan risau melalui latihan aerobik dan olahraga yang lebih tertumpu pada otot perut boleh membantu. Tapi larat ke kita? Adakah kita sentiasa bersenam?
 
2. Penuaan
Seiring dengan pertambahan usia, penghasilan hormon dehydroepiandrosterone (DHEA) mulai menurun. Kajian dari Harvard Women's Health Watch menemui penurunan hormon mempunyai kaitan dengan peningkatan lemak di perut. Selain itu, pertambahan usia menyebabkan metabolisme tubuh menurun dan menjadi penyebab lemak tertumpu di bahagian perut.

3. Stress
Berdasarkan kajian tahun 2000 oleh Elissa S Epel, PhD dan Dekan dari Yale University, diketahui bahawa perempuan yang lebih cenderung  kepada stres memiliki lemak perut berlebihan walaupun ia tidak mengalami masalah berat badan. Hal ini kemungkinan akibat kesan dari hormon stress kortisol yang membuat terjadinya pembentukan lemak di sekitar organ perut.
 
4. Perubahan hormon
Perubahan hormon yang terkait dengan menopause menjadi penyebab umum lemak berlebih di perut. Menopause menyebabkan penurunan dalam penghasilan hormon seks estrogen yang mengarah pada peningkatan lemak perut.

Selain perut, lemak juga banyak tersimpan di bahagian peha, lengan, pinggul dan bahagian kaki.
 
Sebab tu kebanyakan wanita lebih senang memakai Premium Beautiful sebab tanpa senaman, diet ataupun pil mampu membakar lemak di dalam badan. Aida sendiri walaupun kurus but perut still buncit. AFter pakai Premium Beautiful alhamdulillah keyakinan lebih tinggi dan perut tidak lagi buncit. Sebab tu aida sentiasa bersama Premium Beautiful!!!
 
 
Love
Aida Rashid
013-9500953


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...