Saturday, September 15, 2012

Far Infrared Ray - FIR


 Ada yang bertanya pada aida FIR tu aper aida? 
Sebab dalam Premium Beautiful kecoh bagitau ade FIR......
Bagus sangat ke FIR ni? 
Aida share ngan korang tentang FIR ni.


FIR @ Far Infrared Ray @ Sinar inframerah jauh 
merupakan sejenis gelombang magnet dan juga gelombang cahaya yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Umumnya sinar inframerah jauh hanya diketahui sebagai sebahagian daripada cahaya matahari.

Fakta menarik

* Pada tahun 1800, saintis Jerman bernama Hecher telah menemui cahaya yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar iaitu sinar inframerah jauh ketika meneliti dan mengkaji cahaya matahari melalui kaca trigon.

* Dalam gelombang panjang sinar inframerah jauh (4-1000 mikron), gelombang yang panjangnya berukuran 4-16 mikron adalah sinaran yang paling banyak diserap oleh organisma. Lantas ia mendapat gelaran Sinar Pendorong Kehidupan atau Cahaya Hidup.

* Selepas bertelur, binatang seperti penyu membiarkan telurnya menetas dan anak-anak membesar di bawah pancaran cahaya matahari kerana kehadiran sinar inframerah jauh dalam cahaya matahari.

* Semua makhluk dalam keadaan tertentu dapat memancarkan sinar inframerah jauh, contohnya ayam yang sedang menetaskan telur.

* Apabila sinar inframerah jauh dalam tubuh manusia berada dalam keadaan kuat, ini bermakna kesihatan seseorang itu baik. Berjemur atau bermandikan cahaya matahari adalah antara cara untuk menambah sinar inframerah jauh dalam tubuh kita.

But itu cahaya matahari zaman dulu, sebab tu bila bayi kuning kita disarankan letak je bawah cahaya matahari. Sekarang cahaya matahari sudah tak berapa ok, sebab tu la bila ade kes bayi kuning then bila balut ngan bengkung Premium Beautiful boleh hilang sebab FIR yang ada dalam PB ni. 

Untuk tahu keberkesanan FIR dalam PB, korang yang dah ade PB boleh balut rokok husben dalam beberapa minit dengan bengkung PB pastu suruh diorang hisap balik. Confirm tak sedap sebab rokok banyak toksin, PB ni boleh buang toksin juga. 
Selamat Mencuba Okeh!!!

Love
AidaRashid
013-9500953

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...