Friday, July 20, 2012

~ Seram dengar FIBROID ~

Apakah yang dimaksudkan dengan fibroid?
Bagaimana ia boleh berlaku?
Adakah ia merbahaya?

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan pada dinding rahim yang biasanya terjadi di kalangan wanita berumur 30 ke 40 tahun. Dinding rahim terbahagi kepada 3 lapisan. 'Serosa', 'myometrium' yang terdiri daripada sel-sel otot yang paling dalam adalah endometrium. Fibroid tumbuh dibahagian otot ataupun 'myometrium'. Ia mungkin satu ataupun berbilang. Sehingga kini, sebab berlakunha masalah ini masih belum diketahui. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ketumbuhan ini berlaku disebabkan oleh rangsangan hormon estrogen ataupun 'xenoestrogen' (bahan kimia seperti estrogen yang datang daripada persekitaran kita seperti penggunaan baja dan racun serangga serta pil perancang). Wanita yang sudah menapous, tidak mengalami masalah ini kerana ovari mereka tidak menghasilkan estrogen lagi.

Siapakah yang berisiko menghidap masalah ini?
Dan adakah ia sejenis penyakit keturunan?

Wanita di peringkat umur 30 ke 40 tahun sangat berisiko untuk mengalami masalah ini. Apabila sudah mencapai umur menopous, masalah ini tidak akan timbul kerana kurang/tiada rangsangan daripada hormon estrogen. Walau bagaimanapun, fibroid bukanlah masalah keturunan.

Bagaimanakah fibroid ini boleh menjejaskan kesuburan?
Apakah simpton-simpton yang boleh dikenalpasti?

Fibroid hanya menyumbang kepada 3 peratus masalah kesuburan. Kedudukan fibroid memainkan peranan dalam dalam menyukarkan kehamilan. Jika fibroid terbentuk betul-betul di bawah endometrium (submucosal fibroid), ia akan menyukarkan telur yang telah disenyawa melekat pada dinding rahim. Fibroid juga boleh membuatkan salur fallopian tidak betul pada kedudukannya sehingga telur tidak dapat mengalir ke rahim dengan baik. Tidak ada simpton khusus untuk mengaitkan ketidaksuburan dengan fibroid. Seseorang wanita yang mengalami masalah ini akan mengalami kesukaran untuk hamil. Walaubagaimanapun, ketumbuhan ini boleh dikesan dengan pemeriksaan 'ultrasound'.

Adakah masalah ini boleh dirawat?
Dan apakah rawatan yang perlu dibuat?

Rawatan bagi ketumbuhan fibroid adalah melalui pembedahan. Jenis pembedahan bergantung kepada keadaan wanita berkenaan. Sama ada masih mahu hamil atau tidak. Jika mahu hamil, maka pembedahan yang dilakukan digelar 'myomectomy' di mana fibroid akan dibuang dan rahim dikekalkan. Jika wanita terbabit tidak mahu mengandung lagi, maka pembedahan 'hystrectomy' akan dilakukan dimana seluruh rahim akan dibuang. Setakat ini, tiada pil yang berkesan untuk mengecutkan fibroid.

Adakah rawatan fibroid boleh menjejaskan proses mendapatkan anak?

Rawatan fibroid dengan pembedahan 'myomectomy' tidak akan menjejaskan kehamilan seseorang wanita.

SOLUTION

Just nak share ngan u olls, my friend yang ade masalah fibroid bila jumpa doktor, dia suggest tengok sebulan dulu macamna. Kalau makin membesar means kena operate la, so aida suggest kat my friend try pakai Premium Beautiful dulu sebab ade kes my client yang ade cyst pakai sebulan after that gy check up cyst tu dah takde. So my friend pakai, after sebulan gy check up doktor bagitau fibroid dia dah makin mengecut. Alhamdulillah, Premium Beautiful as salah satu rawatan alternatif. Tak la mahal kalau nak dibandingkan dengan operation.

Sharing is Caring

Love,
Aidarashid
013-9500953

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...