Thursday, July 28, 2011

~Wt loan utk Raya???~

Dengar tajuk je pun dh pelik kan? Takkan la sampai wt loan kot? Tapi ni adalah realiti dan pengurus bank sendiri bgtau. Tiap2 kali raya diorg terpaksa oty utk settlekan loan2 diorg. Terkejut gak aida dgr, ye la x pernah plk tahu sampai mcmtu skali. Patut la kalau tgk keje tak seberapa tapi bila time raya semua baru. Aduiiii dahsiat la diorg ni. Ye la nama pun raya kan. Kalau takde duit mcmana nak raya.


Jom kita wt checklist skit aper biasa org prepare utk raya :
>> Baju raya (utk family, mentua-bg yg dh kawen,anak buah)
>> Kuih raya (rumah sendiri, rumah parents, rumah mentua)
>> Perabot raya (pd stgh yg suka tukar perabot)
>> Cat Rumah (nk raya br nak cat)
>> Duit raya (parents,mentua,anak buah, cousin,makcik2 - tak tertulis byk)
>> Makanan pagi raya
>> Budget utk blk kg. (kg parent, kg mentua) 

Oiish ade lg ke yg tertinggal ek. Nanti u olls tambah la. Patut la mmg byk bangat listnya. Tak mustahil la kalau org wt loan pun. Tapi diorg buat loan bukan byk pn setakat RM2-3K je. Tapi kalau u olls yg jaga bhg. loan mesti tertekan kan. Dh la skit tapi prosedur yg diorg nk wt still sama ngan loan yg jumlahnya besor. Kalau aida pn tension......


Cuba u olls pikir la kan drpd wt loan utk raya better la wt loan utk bisnes. Tapi org kita terutama Melayu kan mmg susah la nk cr yg wt loan utk start bisnes. So kita list plak nape kebanyakan drp kita ni wt loan :
>> Beli rumah
>> Beli kereta
>> Renovate rumah 
>> Nak kawen
>> Nak bayar hutang (terutamanya PTPTN kalau yg dh dpt surat waran tangkap)
>> Nak Raya (ade gak rupanya)
>> Start bisnes (insan2 terpilih)

Patut la bank mcm2 iklan interest ni kebaikan ni la. Rupa2 nya mcm2 loan kt buat. Aida pun sama gak. Tapi pernah tak u olls terfikir?loan2 ni semua bila akan habis bayor?nak harapkan gaji boleh ke? Kalau u olls tgk org2 yg berjaya mesti u olls pn nk jd mcm diorg right? Tapi u olls tau tak ape beza diorg ngan kita??? Diorg berani mencuba tp kita berani ke???

Aida nk jd mcm org2 yg dh berjaya sbb tu berani mencuba. U ollsss??? Jawab sendiri la kan.
U olls bayangkan jika bulan ni u olls dh start join this bizz bulan depan dh dpt RM4500. Ade sesiapa yg boleh bg kat u olls byk tu ke??? So nak wt raya pn dh takde masalah. Setakat nak pinjam RM2-3K kat bank pastu habis mcmtu je. U olls pernah terpikir ke?

RM4500 utk raya cukup ke??? Cukup sgt kan. U olls sayang sgt kalau u olls terlepas peluang ni. Bukan selalu tau. Kalau u olls ingat kan setiap kali pas solat kt selalu mintak ngan Tuhan murahkan rezki. Tapi pernah tak terpikir bila kt tahu peluang depan mata tapi kt abaikan. Kalau kt tak grab org lain akan grab, alasan yg Kt bg bukan dpt merubah ape2 pun.

Aida sekadar berkongsi peluang ngan u olls......CUBA FIKIR APE YANG U OLLS LEH PREPARE UTK RAYA DENGAN RM4500!!! Mcm2 kan. Bukan setakat tu je u olls leh dapat income lebih daripada tu lagi....

JGN INGAT ORG YG JUAL PAKAIAN DALAM TAK BOLEH JADI JUTAWAN LIKE MY LEADER HANIS HAIZI & SALHA ZAIN.

Any soklan leh call 
aida 013-9500953

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...