Wednesday, April 27, 2011

~Bertindak Ikut Apa Nak Jadi~

Kat sini aida nak share skit la, baru2 ni ade baca buku motivasi Biar Betul Betul yang ditulis oleh Dr. HM Tuah. Tu pun beli masa pesta buku ari tu. Mmg best la baca buku ni cause byk yang kt leh blajor & kenal diri kita. Before ni aida tak pernah baca buku motivasi ni but now after baca je terus jatuh cinta gitu.....hehehehe.

Topik yang aida nak share ngan u olls ari ni tentang Bertindak Ikut Apa Nak Jadi. Dengar pun dh leh paham kan? Kat sini Dr. HM Tuah tekankan bahawa bertindaklah sepertimana yang kita nak jadi. Means? Bertindaklah seperti mana apa yang kita nak jadi. Kalau u olls nak menjadi cemerlang, bertindaklah seperti orang yang cemerlang. Jgn pandia laungkannya je tapi tindakannya, perbuatannya....tak mcm seperti yang diucapkan.
Utk pengetahuan u olls Dr. HM Tuah ni menulis novel gak. So beliau gunakan dua2 otak iaitu kiri & kanan. Otak kiri logik dan kanan tu kreatif.So apabila gunak kedua2 otak tu terhasil 2 benda. Satu berunsur logik dan satu lagi berunsur kreatif. Mcm novel la yg berunsir logik. Dr HM Tuah ni bukan pernah masuk persatuan penulis ataupun join mana2 kursus penulisan tapi falsafahnya bertindak seperti apa yang kita nak jadi. Nak jadi penulis, so fokus utama menulis la.
Ni buatnya tidak, bercakap je yang lebih sampai bila pun tak terhasil novel tu. Nak jadi novelis kena la menulis, gigih. Tekun mengadap komputer utk hasilkan novel. Bukan soal penulisan je. Soal ape pun. Kita kena bertindak ikut apa yang kita nak jadi. Sama la mcm nak buat bisnes. Nak jadi kaya tapi usaha taknak, malas, nak goyang kaki je. Tapi duitnya nak....Mana la dapat u olls....Mana ade duit dtg bergolek2 dari langit kalau kita tak usaha.
So betul la ckp Dr HM Tuah tu....u olls bertindak sebagaimana apa yang u olls nak jadi k. " Kalau Tak Nak Seribu Dalih Kalau Nak Seribu Cara".
Nak Tak Nak......Jawab la sendiri kan. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...