Friday, August 15, 2014

Join Our Team. We Are Recruiting.


Want to START your OWN BUSINESS?
Want to GENERATE 5-6 figures INCOME?
Want to have FREEDOM to CONTROL your own TIME?
Love to TRAVEL round the WORLD for FREE?

Then come and JOIN US!
{ ASK ME HOW }
0139500953/ aimal_13@yahoo.com



Saturday, August 9, 2014

Sebab Mengapa Al-Quran Menyuruh Susukan Bayi Sehingga 2 Tahun

"Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah dan menyusukannya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada Kulah mu kembali. " ( Al Quran, 31:14 )




Air susu ibu adalah suatu campuran ciptaan Allah yang luar biasa sebagai sumber makanan terbaik bagi bayi yang baru lahir dan sebagai zat yang membantu tubuhnya terhadap penyakit. Bahkan makanan bayi yang dibuat dengan teknologi masa kini tidak mampu menggantikan sumber makanan yang menakjubkan ini.

Setiap hari ditemui satu demi satu manfaat baru air susu ibu bagi bayi. Salah satu fakta tentang air susu ibu adalah dengan menyusu bayi selama dua tahun selepas kelahiran sungguh amat bermanfaat. 
(Rex D. Russell, Design in Infant Nutrition, www . Icr.org/pubs/imp-259.htm)

Allah memberitahu kita maklumat penting ini sekitar 14 abad yang lalu yang hanya diketahui melalui ilmu pengetahuan baru-baru ini, dalam ayat Nya.

Air susu ibu mengandung zat-zat pemakanan penting iaitu:

Karbohidrat
Karbohidrat utama adalah laktosa (gula susu) yang sesuai dengan keadaan biologi atau sistem pencernaan bayi. Laktosa berperanan penting sebagai sumber tenaga. Laktosa mudah diurai menjadi glukosa dan galaktosa dengan bantuan enzim laktase yang sudah ada dalam mukosa saluran pencernaan bayi sejak lahir.

Ya, pada pencernaan bayi terdapat enzim yang mencerna laktosa tersebut. Glukosa dan galaktosa berperanan dalam perkembangan sistem saraf dan pertumbuhan otak, mielinisasi dan pematangan otak agar otak tumbuh optimum. Selain itu, zat ini juga membantu penyerapan kalsium dan magnesium di masa pertumbuhan bayi. Bahkan, membantu pertumbuhan bakteria usus yang baik (lactobacillus bifidus) dan menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya.

Protein
Kandungan protein seimbang dengan keperluan bayi. Dalam susu ibu, jenis proteinnya adalah whey yang mempunyai ukuran molekul lebih kecil. Protein jenis whey ini mempunyai sifat mudah dicerna. Komponen asas dari protein adalah asid amino yang berfungsi sebagai pembentuk struktur otak.

Protein berguna untuk pertumbuhan dan perkembangan sistem kekebalan tubuh dan untuk pertumbuhan otak serta menyempurnakan fungsi pencernaan. Protein juga memberi lapisan pada dinding usus bayi baru lahir yang masih telap terhadap protein serta berperanan sebagai perlindungan terhadap pelbagai risiko jangkitan bakteria/virus yang boleh masuk melalui pencernaan. Ya, protein dalam susu ibu dapat membantu menghancurkan bakteria dan melindungi bayi dari jangkitan.

Lemak
Kandungan zat pemakanan terbesar di dalam susu ibu adalah lemak. Lemak merupakan sumber kalori atau tenaga utama yang terdapat dalam susu ibu. Kadar lemak susu ibu berubah-ubah secara automatik sesuai dengan keperluan pemakanan bayi dari hari ke hari. Lemak boleh diolah, dicerna dan diserap baik kerana dalam susu ibu terdapat enzim lipase yang bertugas membantu proses metabolisme lemak.

Ada sekitar 200 jenis asid lemak, iaitu 80 peratus asid lemak tak tepu, antara lain asid linolenat omega 3, EPA dan DHA serta asid linoleat omega-6 ARA yang berperanan penting dalam perkembangan otak, pertumbuhan sel-sel otak, myelination rangkaian saraf, serta ketajaman penglihatan. Lemak rantai panjang atau long chain poly unsaturated fatty acid (LC-PUFA) merupakan jenis lemak yang sangat diperlukan dalam perkembangan otak bayi.

VITAMIN DAN MINERAL
Susu ibu mengandung vitamin dan mineral penting yang diperlukan bayi. zat
pemakanan mikro penting itu antara lain vitamin A, vitamin C, vitamin D, zat besi, tiamin, riboflavin, kalsium, fosforus, fluorin.

- Vitamin
Misalnya, vitamin D membantu bayi menggunakan kalsium untuk pertumbuhan tulang. Vitamin K yang diperlukan untuk proses pembekuan darah terdapat dalam susu ibu dengan jumlah yang cukup dan mudah diserap.

- Zat Besi
Zat besi diperlukan untuk menghasilkan hemoglobin, bahagian dari sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh tubuh, zat besi pun penting untuk pertumbuhan otak bayi. Zat besi yang terkandung dalam susu ibu juga mudah diserap.

- Fluorin
Fluorin membantu membentuk gigi yang kuat dan mencegah gigi berlubang.



Untuk mereka yang bergelar ibu di luar sana, susukan bayi anda sendiri secara ekslusif sehingga enam bulan dan dihentikan pada usia 2 tahun.

Friday, August 8, 2014

Puasa Sunat 6 Syawal

Kesempurnaan ibadat seseorang islam bukan sekadar terletak kepada amalan fardhu yang diwajibkan malah turut ditampung oleh amalan sunat yang mana salah satunya adalah puasa sunat 6 di bulan Syawal.

Abu Ayyub al-Ansari meriwayatkan hadith daripada Rasulallah s.a.w. tentang kelebihan puasa 6 Syawal yang maksudnya: "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa 6 hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun"

Susunan hadith Imam al-Tabrani pula menerangkan fadhilat puasa 6 hari Syawal yang maksudnya: "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dan diikuti kemudiannya puasa 6 hari dalam bulan Syawal, maka keluarlah dari dirinya segala dosa seperti hari dia dilahirkan oleh ibunya"

CARA PERLAKSANAAN PUASA 6 SYAWAL

Di dalam mazhab Syafie menyebut lebih afdal perlaksanaannya ialah sejurus selepas hari raya pertama dan dilakukan enam hari berturut-turut. Walaubagaimanapun ini tidak bermakna jika dilaksanakan secara tidak berturutan atau dilakukan pada pertengahan atau akhir Syawal dianggap salah, malah semuanya diterima dan dikira sebagai satu ibadah.

Perlu difahami bahawa kelebihan umpama berpuasa sepanjang tahun bukan terletak kepada puasa 6 hari Syawal sahaja tetapi setelah dilengkapkan puasa Ramadhan dan disambung dengan puasa Syawal.

Para ulama mazhab Syafie menyebut bahawa pahala puasa 6 Syawal terhasil apabila seseorang melakukan puasa qadha selama 6 hari di bulan Syawal walaupun niatnya adalah qadha & bukan niat puasa 6 Syawal.

Kata-kata Imam al-Saya'rawi: "Jika seseorang itu berpuasa di dalam bulan Syawal sebagai qadha daripada puasa Ramadhan atau puasa nazar atau lain-lain puasa sunat, maka akan diperolehi pahala sunat Syawal itu kerana perlaksanaan puasa 6 hari dalam bulan Syawal tetapi kesempurnaan pahala tidak diperolehi sepenuhnya melainkan jika diniatkan untuk puasa sunat 6 hari bulan Syawal".

Kesimpulannya adalah terlebih baik jika diselesaikan dahulu puasa qadha dan ditambah kemudiannya dengan puasa 6 Syawal.

Ia juga merupakan sebagai satu cabaran supaya tidak menjadikan Syawal itu bulan bergembira semata-mata dan sebagai satu dorongan untuk terus beribadah secara istiqamah dan berpanjangan.

Niat puasa 6 Syawal : "Sahaja aku puasa sunat bulan syawal kerana Allah swt". Selamat beramal semua.

“TaqabbalaLlahhu minna wa minkum (semoga Allah menerima amalan kami dan kalian)” 

Wednesday, July 23, 2014

Shopping Raya 2014 di Butik Minaz

Perkara yang selalu wanita buat bila menjelang raya adalah bershopping, sama juga la ngan aida. Baju memang dah banyak tapi bukan untuk raya, hahaha boleh gitu. Actually kain dah lama hantar kat toiler untuk pakai pergi keje tapi bulan puasa baru siap. So tu tak dikira baju raya la kan. Mula-mula ok la pakai raya tapi bila tengok balik nampak memang untuk keje sebab simple sangat. So setengahnya dah pakai masa bulan puasa ni. Over kan.....hahahaha alasan semua tu. 

Tapi korang sendiri tau la kan sekarang ni banyak sangat fesyen yang cantik-cantik mau tak teruja nak pakai. Aida rasa korang sendiri kalau tengok pun mesti gilers ok. Sama la jugak apa yang berlaku pada aida. Baru-baru ni seperti biasa bila selesai semua urusan bisnes terpikir nak cari baju raya. Before tu member dah bercerita pasal baju kat Butik Minaz, tapi memang tak pernah pergi pun. Rupa-rupanya butik tu selalu aida lalu kot bila pergi ke Bangi.

Ya Allah macamna boleh tak perasan. So pergi la aida ke Butik Minaz tu, before tu dah tengok IG jugak. Ok why baru sekarang tau pasal butik ni. Hahaha ketinggalan la aida ni...
Dress ngan baju raya not bad cantik & warna yang ada pun memang menarik perhatian. 

Tapi yang geram sangat tiap kali pakai je elok terletak kat badan. Ya Allah apakah ini???
Kalau dulu jenuh kot pakai je gelebeh sana, gelebeh sini, nampak sekeping je. Ni memang sah penangan Premium Beautiful sama. Sebab tu pakai apa pun semua cantik di badan. So apa lagi semua yang ade aida cuba. Giler tak aida.....sampai rasa penatnya nak try semua baju.

Tapi kalau tak cuba tak puas hati, tu la perempuan. Tapi lagi geram bila pakai je cantik, pakai je cantik. Stress ok!!! Hahaha, kebetulan masa kitaorang pergi plak fitting room full so cari port baik punya belakang kat area stor. Hahaha gigih tu nak cuba punya pasal. So berkampung la kat belakang tu sambil cuba sambil tengok cermin.

Perempuan oh perempuan!!!
Sememangnya macamni kejadiannya....
Nasib la adik-adik kat butik tu rajin melayan sampai pukul 7 kot kat sana. hahaha...

 Contoh baju ngan skirt ala-ala tutu ni, tengok macam biasa tapi bila pakai mak aiii cantik jugak.

Ni pun cantik, tengok dalam gambar biasa je tapi kat luar dengan detailing manik kat lengan. Macam baju nak tunang pun ade.

Design baju macamni pun nampak cantik kan, tapi serius cakap korang memang kena try. Tak boleh ambik je saiz tanpa cuba dulu. Sebab ramai yang cakap selama ni pakai M tapi bila try tak muat so kena ambik L.

Ya Allah dah meroyan duk kat Butik Minaz ni tak tau mana nak pilih. Memang banyak yang dicuba.

Ni antara koleksi yang ada kat Butik Minaz.
Better korang sendiri tengok & cuba pada badan sendiri ye.

Dress Prada Elsa - Champagne

Sequin Marissa - Black

 Kurung Prada Selina - Tiffany Blue

 Kurung Prada Bella - Dusty Pink & Champagne Prada

 Kurung Prada Aleesha - Butter Yellow

 Kurung Lacey Najlaa 2.0 - Soft Yellow

 Dress Lacey Ayra 2.0 - Emerald Green

 Kurung Lacey Natasha - Champagne

 Suggestion aida kalau nak beli better try dulu jangan sebarang beli, apa yang kita try yang tu kita beli cause ada kes try saiz sama bila dapat try lagi cutting dah lain.





Monday, July 21, 2014

Testimoni Biovelocity Sleep Mate

Bagaimana perasaan mereka setelah memakai Biovelocity Sleep Mate. Kita hanya berusaha tapi Allah menentukan segalanya!!!












Untuk demo dan maklumat lanjut boleh hubungi
Aida 013-9500953



Friday, July 18, 2014

Nasib Pesawat MH17

Seramai 298 penumpang dan 15 krew pesawat MH17 terlibat di dalam nahas kapal terbang tersebut. 
 Pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang terputus hubungan pada kira-kira 1415 (GMT)  dari waypoint Tamak, sekitar 50km dari sempadan Ukraine dan Rusia telah disahkan terhempas menurut laporan AFP.

AFP turut melaporkan beberapa mayat telah ditemui di sekitar lokasi pesawat terhempas dan serpihan dikatakan bersepah sejauh beberapa kilometer.


Ekor pesawat malang itu dijumpai di sebuah ladang jagung berhampiran manakala pasukan mencari dan menyelamat kelihatan di lokasi.


Pesawat Boeing 777 itu berlepas dari Amsterdam pada 12.15 tengahari (waktu tempatan) dan sepatutnya tiba di Kuala Lumpur pada pukul 6.10 pagi Jumaat.


Terdahulu, pesawat Malaysia Airlines MH17 dikatakan terhempas di Ukraine, lapor Reuter.


Thursday, July 17, 2014

Austria Travel Guide





I would like to show you the top 10 attractions of Vienna, Austria.

Number 10: Hofburg. Vienna is a city of grand palaces. Among the most lavish is Hofburg. The Habsburg's empire was ruled from here for seven centuries.

Number 9: Hundertwasserhaus - designed to show unpredictability, a unique residential building with crooked floors, varied colors curved walls, and a forest on the roof.

Number 8: Vienna Opera House. Few opera houses are as spectacular as this one. In this world class venue, be sure to catch a concert performance.

Number 7: Secession Building. This striking building was constructed in the late 19th century. Today it houses contemporary artworks that changes periodically.

Number 6: Food. Indulge in local Austrian food. Chocolate cake here is world famous. Another popular option is the apple pie.

Number 5: Vienna City Hall. This splendid gothic style structure houses the local city government. More than 2,000 fortunate people work in the City Hall.

Number 4: Museum of Art History. One of the greatest museum buildings in the world, this 19th century landmark displays the art collection from the Habsburg Empire.

Number 3: Belvedere. Like other grand palaces of Vienna, this is a magnificent palace complex. Set against beautiful landscaping, its inside has great artwork.

Number 2: St. Stephen's Cathedral, one of the most important icons of Vienna. This cathedral has been a witness to many important events in Austria's history.

Number 1: Schönbrunn, a UNESCO world heritage site. This imposing palace complex should be a must see for every visitor coming to the wonderful city of Vienna.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...