Monday, April 7, 2014

Beauty and Style with Kree

Wow tiba-tiba tak sabar nak join this event, selama ni ramai tanya aida mana you beli skirt ni. Asyik pakai cantik-cantik je, hahaha actually my skirt ni from Kree memang suka sangat pakai. Sesuai ngan my cutting. 

So yang belum mengenali Kree boleh layari website www.kree.my

Kat sini macam-macam design korang leh tengok.

Yang nak tengok live Kree punya skirt ni leh datang ke....


Pelbagai aktiviti menarik menanti anda.

Paling best 30 orang yang terawal akan dapat special gift ok!!!

Jangan lambat daftar ye, percuma but limited seats!!!



Saturday, March 29, 2014

Manfaat Buah Kiwi Kepada Ibu Hamil

Buah Kiwi merupakan buah yang sama jenis dengan Buah Beri yakni dengan kelompok Kultivar, yang mana merupakan kayu pohon anggur Actinidia deliciosa dan hibrida.

Buah ini berasal dari Cina di daerah Shaanxi. Biasanya buah ini yang berbentuk Oval seperti Telur ayam, tentu yang biasa tengok akan kenal rupanya kerana keunikanya, buah ini juga memiliki banyak serat yang berguna untuk Tubuh.

Kulit Buah Kiwi berwarna Hijau kecoklat-coklatan sementara itu isi di dalamnya berwarna hijau cerah dan berwarna bijinya kehitaman di dalamnya yang dapat di makan.


Antara manfaat buah kiwi kepada ibu hamil adalah :

1. Buah Kiwi Menjaga kesihatan saraf janin yang dikandung
Buah kiwi merupakan makanan kaya gizi bagi seorang ibu yang sedang hamil kerana kandungan asid folik yang tinggi. Manfaat makan buah kiwi disaat hamil adalah menghindari bayi lahir dalam keadaan cacat saraf, iaitu perkembangan otak dan saraf yang tidak sempurna sebanyak 70%.

Beberapa kecacatan saraf yang sering terjadi sewaktu bayi dilahirkan adalah spina bifida, penutup saraf tunjang dan kolum spina tidak lengkap. Khasiat buah kiwi untuk ibu hamil dapat memperkecil risiko terjadinya cacat saraf seperti di atas.

2. Buah Kiwi Mencegah munculnya penyakit katarak
Kandungan senyawa lutein dalam buah kiwi bermanfaat untuk ibu hamil kerana dapat mencegah terjadinya katarak. Masalah kesihatan mata umum terjadi pada ibu yang sedang mengandung. Memakan buah-buahan yang kaya nutrisi serta gizi merupakan penyelesaian terbaik dan paling bagus untuk tetap sihat semasa kehamilan.

3. Buah Kiwi Menjaga berat badan tetap ideal
Satu lagi manfaat buah kiwi untuk ibu hamil iaitu menjaga berat tubuh tetap seimbang agar tidak mengalami obesiti. Kandungan serat terlarut pada kiwi sangat baik untuk kesihatan pencernaan dan mencegah perut kembung semasa hamil.

4. Buah Kiwi Mengurang risiko stroke pada kehamilan.
Dari penelitian yang dilakukan oleh Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stroke pada wanita hamil mengalami peningkatan dari tahun ke tahun. Penyakit ini banyak dialami oleh ibu yang hamil dengan obesiti, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Manfaat buah kiwi untuk kesihatan ibu hamil iaitu dapat mencegah terjadinya pembuluh darah tersumbat dengan bantuan zat antioksidan dan kesannya, stroke dan serangan jantung dapat dielakkan.


Diharap agar ilmu tadi dapat membantu sedikit sebanyak wanita hamil di luar sana.

Love,
Aida Rashid
 

Friday, March 28, 2014

Pencapaian Top Leaders Circle

Alhamdulillah pada 16 Mac 2014 bertempat di MIECC, Seri Kembangan berlangsungnya majlis gilang gemilang bagi meraikan pencapaian protoge Top Leaders Circle (TLC) yang meraih RM20,000 dan RM60,000 jualan.
Tahniah diucapkan kepada semua penerima-penerima anugerah tersebut.

Mesti masing-masing tak sangka kan dengan pencapaian tersebut & nampak muka kegembiraan di wajah masing-masing. Akhirnya YES berjaya juga. Tiada yang mustahil kalau betul-betul nak berjaya, just follow apa tindakan yang mentor buat. Simple.

Jangan sesekali patah semangat ataupun berputus asa sebab kita sendiri tidak tahu apa yang akan Allah bagi pada kita atas usaha & pengorbanan yang kita lakukan selama ini.

Tengok disebalik gambar-gambar ni betapa gembiranya mereka.






















Woooooo happy face!!!!

Semua bermula daripada zero in business but lama-lama hasil canaian mentor TLC semua hajat tercapai. Insyaallah.
Thanks a lot to our mentor Kak Salha Zain & suami Abang Al-Faath yang tak jemu-jemu membimbing kami semua hingga capai tahap sekarang.


 Never give up. And most importantly, be true to yourself. Write from your heart, in your own voice, and about what you believe in.”  
Louise Brown
   
The real “you” would never quit, would never give up when things get tough. But when you are someone else, you’ll never know if that somebody will quit on you.

Love,
Aida Rashid
013-9500953


Tuesday, February 18, 2014

Tips Banyakkan Susu Ibu

Kebanyakan wanita yang bergelar ibu mesti inginkan untuk menyusukan anak mereka sebaik sahaja anak itu dilahirkan. 
Ada wanita sebaik je anak lahir mempunyai susu badan dan ada juga sesetengahnya susu badan takde.
Aida akan share beberapa tips baik secara psikologi ataupun petua-petua orang lama bagaimana untuk banyakkan susu badan berdasarkan pembacaan aida.

 
Antara petua untuk menambahkan susu badan :

 Bunga melur dan daun pucuk manis
Giling daun bunga melur atau daun pucuk manis sehingga halus dan tampal di sekeliling payu dara pada waktu pagi sebelum mandi. Pastikan anda cuci bersih kawasan payu dara sebelum menyusukan bayi.
 
Kacang tanah
Kacang tanah mengandungi kandungan protein yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks, dan fosforus. Kandungan protein dalam kacang tanah lebih tinggi daripada daging, telur dan kacang soya. Kandungan asid aminonya pun tinggi. Bagi menambahkan penghasilan susu badan, anda digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
 
Longan kering
Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya.
 
Daun sirih
Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian, layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada payu dara. Lakukan setiap hari sehingga susu badan menjadi banyak.

Halba dan jintan hitam
Cuci halba atau jintan hitam bersih-bersih. Selepas itu keringkan dan simpan dalam bekas bertutup. Cara menggunakannya, rendamkan 1 sudu halba atau jintan manis  dalam segelas air panas selama 15 minit. Kemudian tapis dan minum airnya.
 
Susu
Banyakkan minum susu. Seelok-eloknya mengambil hidangan susu sebanyak 3 hingga 4 hidangan sehari..
 
Lobak merah
Ambil sebatang lobak putih bersaiz sederhana. Cuci bersih dan kemudian potong kecil-kecil. Kisar sehingga halus. Selepas itu, campurkan dengan segelas air suam. Minumlah sebanyak 2 kali sehari.
 
Nasi panas, halia muda dan air asam
Makanlah nasi panas bersama halia muda yang ditumbuk halus dan dicampurkan dengan air asam.
 
Daun betik muda
Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Cuci bersih dan rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan tersebut 2 hingga 3 kali sehari. 


Selain daripada itu juga, ada tips lain untuk menambahkan susu badan iaitu : 

1. Pasang niat mahu menyusukan anak hingga 2 tahun. Niatkan menyusukan anak kerana nak penuhi syariat Islam. Bukan sebab sayangkan anak. Ibu yang bagi susu formula juga sayangkan anak mereka. 

2. Letak target jangka masa panjang (2 tahun). 

3. Buat juga target 6 bulan (sepanjang 2 tahun). Bagi memotivasikan diri ibu. 

4. Belajar, belajar, belajar. Pergi kelas asas penyusuan atau kelas 'internet'. Ajak suami belajar sekali.

5. Cari kawan-kawan seangkatan. Join kumpulan sokongan. 

6. Dapatkan alat kelengkapan mengepam susu. 

7. Rooming-in dengan bayi lepas melahirkan. 

8. Susukan bayi sejurus selepas bayi lahir. (Jangan expect susu memancut waktu nie, masa nie yang ada hanya kolostrum. Dan bayi tak perlu sangat susu ibu, yang dia perlu dakapan hangat ibu ke dada. Nak lagi best biarkan bayi membuat 'breast crawl'). 

9. Susukan bayi sekerap mungkin. Tak perlu tunggu 2 jam sekali. Susukan saja bila bayi nak. (Jika bayi jenis yang gemar tidur. Kejutkan bayi untuk menyusu. Jangan pula ibu bantai tido sekali). 

10. Makan makanan yang berkhasiat. Piramid makanan yang lengkap.  

11. Minum air kosong, sekurang-kurangnya 3 liter. Barulah berkesan rahsia cara banyakkan susu ibu nie. 

12. Bila dan mula berkerja. Buat jadual mengepam (3 jam sekali). Jangan buat je, pastu ke laut. Cuba berdisiplin ikut jadual. 

13. Elakkan stress di tempat kerja. 

14. Cari perkara yang menyeronokkan waktu mengepam. Tengok video atau gambar anak. Baca buku. Atau bacalah Al-Quran atau berzikir. 

15. Jangan harap tidur nyenyak 8 jam di waktu malam. Ibu perlu bangun sekali waktu ini. Waktu ini hormon prolaktin (hormon pengeluaran susu) sangat tinggi. Tak perlu lama, 15 minit pun cukup. (Psst jangan bagi alasan, anak saya memang menyusu sepanjang malam. Tapi tahukah ibu bahawa masih banyak lebihan susu yang si manja tak hisap. Jika tak dipam, makanya tiadalah signal dihantar ke otak untuk menghasilkan lebih susu. Bila tak cukup tidur badan penat that's why ramai my client tidur ngan BVSM cause walaupun bangun tidur bangun tidur tapi kualiti tidur berbeza apabila tidur ngan BVSM. 
 
16. Tak usah bandingkan susu ibu lain yang sekali pam 30oz. Bersyukur, jika susu yang ada tak disyukuri malah dirunguti, macam mana Allah mahu hadirkan lebih banyak susu. Jadi bersyukur. 

17. Berdoa Allah berikan rezeki susu yang banyak dan cukup. Jangan pula takbur, 'aku hebat boleh produce susu banyak sampai 2 deep freezer penuh'. Tiadalah daya dan kekuatan kita melainkan dengan bantuan Allah. Susu ibu kan rezeki dari Allah.

Di samping itu juga, anda yang memiliki Premium Beautiful (PB) pun sangat bertuah kerana PB juga membantu penghasilan susu badan yang banyak kerana PB melancarkan peredaran darah then bila darah lancar tu menyebabkan susu mudah untuk dihasilkan.

Selamat menyusukan bayi anda semoga dengan tips yang diberikan membantu anda menghasilkan susu yang banyak.
 

Monday, February 17, 2014

Mineral Coffee

Dengar je coffee mesti sinonim ngan sakit perut la, sakit kepala la, angin la dan macam-macam simpton la.

Simpton tu aida biasa alami after minum coffee, so sejak tu memang aida jarang sangat minum coffee kecuali teringin sangat. Tapi my friends suruh try minum sejenis coffee ni iaitu Mineral Coffee, "ala nanti sakit perut la minum" ayat normal yang keluar tiap kali orang bagi minum coffee.
Tapi try jugak la sebab my friend cakap tak sakit perut, so minum je ok takde sakit perut & tiada simpton lain yang aida biasa alami before ni.


Pelik jugak nape takde simpton-simpton yang aida alami before ni, ooo patut la ada kandungan garam buluh dalam mineral coffee ni. That's why la takde alami masalah semua tu. Garam buluh memang kaya dengan pelbagai khasiat.

Sepanjang aida minum mineral coffee ni nampak la jugak kesan di mana pagi-pagi after breakfast mesti mata macam berat je, tapi now bila breakfast ngan mineral coffee mata segar semacam so memang elok sangat la untuk yang keje di malam hari. Sebab bila aida minum petang pun macam jenuh jugak nak lelapkan mata. Untuk langkah tak dapat tidur malam better minum masa breakfast.

Satu lagi baru-baru ni balik kampung cuaca sangat panas sampai sakit kepala, aida plak memang jenis tak suka makan ubat terutama panadol. Biasanya aida akan tidur untuk hilangkannya, tapi masa kat kampung aida minum mineral coffee alhamdulillah ia membantu sakit kepala yang aida alami. 


Kat sini aida kumpul & share antara testimoni pengguna Mineral Coffee :

 Testimoni 1

Testimoni 2

Testimoni 3

Testimoni 4

Kredit : Testimoni Mineral Coffee

Actually Mineral Coffee ni banyak sangat kebaikannya disebabkan kandungan garam buluh yang ada di dalamnya.
Antara khasiatnya adalah membantu :



Untuk maklumat lanjut boleh hubungi
Aida 012-3210 755

Thursday, February 13, 2014

Cara Orang Jepun dan Korea Menjaga Kulit

Tengok je kulit orang Jepun dan korea mesti jelous, cantiknya kulit diorang, gebu dan mulusnya. Tapi kebanyakan orang Korea nak cantik sanggup buat pembedahan plastik manakala orang Jepun plak mereka terkenal dengan ciptaan teknologi terkini dalam bidang kecantikan. Maybe kita ingat ini faktor utama why mereka memiliki kulit yang cantik.

Hahaha.... no no no rupanya mereka pun sememangnya ada rutin dan cara mereka yang tersendiri menjaga kecantikan. Jom kita bongkar sikit rahsia ataupun cara orang Jepun menjaga kulit.


1. Orang Jepun minum teh hijau sekurang-kurangnya satu sehingga dua kali sehari. Ia membuatkan kulit mereka bebas jerawat kerana teh hijau merupakan antioksidan yang bagus.

2.Untuk pencuci muka, mereka memilih minyak pencuci (Cleansing Oil ) kerana ia dipercayai mampu mencuci solekan pada wajah dengan sempurna sambil mengekalkan tahap sebum semula jadi wajah. Pelakon Korea, Suzy Bae mengamalkan teknik 424, di mana dia akan mencuci wajah dengan minyak selama empat minit, diikuti dengan pencuci muka berbusa selama 2 minit dan membilas muka selama 4 minit. Mulakan dengan air suam dan diakhiri dengan air sejuk untuk mengetatkan pori kulit wajah.

3. Penggunaan penyegar wajah adalah sangat penting bagi orang Jepun. Ia dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan sisa-sisa pencuci muka sekiranya tidak dibilas dengan sempurna. Pemilihan penyegar wajah yang betul penting untuk mengelakkan kulit daripada kering. Orang Jepun memilih penyegar yang mengandungi ethyl alcohol, rubbing alcohol atau isopropyl alcohol. Mereka tidak menggunakan kapas muka dan hanya menggunakan jari untuk menyapunya pada kulit wajah untuk penyerapan yang optimum.


4. Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu apa yang berbeza adalah cara pemilihannya. Orang Korea percaya pelembap yang dibuat daripada minyak sayuran baik untuk wajah. Minyak mineral seperti petroleum jeli dikatakan tidak mempunyai apa-apa bahan yang boleh menjadikan kulit lembut dan cantik. Sapuan ke atas dan ke bawah harus dipraktikkan untuk penyerapan yang sempurna.

5. Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.

6. Rahsia wajah yang berseri adalah dengan urutan pada kulit yang diamalkan oleh mereka. Gunakan penyental muka atau krim dan urut dengan lembut wajah anda dua hingga tiga kali seminggu. Ini dapat menggalakkan pengaliran darah, oksigen dan menambahkan keelastikan wajah.


7. Setiap kali selepas mengurut wajah, jangan lupa untuk menggunakan pupur wajah untuk melengkapkan rutin kecantikan yang diamalkan oleh orang Jepun dan Korea ini. Pilih pupur yang bersesuaian dan untuk kulit Asia, seelok-eloknya anda memilih pupur pencerah (clarifying mask) untuk mencuci kulit dan pori anda dengan sempurna atau pupur pelembap (moisturising mask).

So selamat mencuba tips orang Jepun & korea...
 




Wednesday, December 18, 2013

Bagaimana Memulakan Perniagaan Cara Rasulullah S.A.W

Aida ada terbaca satu artikel ni tentang bagaimana memulakan perniagaan cara Rasulullah s.a.w. Aida akan share hasil dari pembacaan aida tu.

Bagaimana memulakan perniagaan?
 Kini ramai orang yang dah mula berniaga  sama ada secara part time atau full time. Dan memecahkan dominasi yang telah dibuat oleh penjajah satu ketika dulu (long way to go).


Berniaga adalah satu sunnah yang sudah dilupakan oleh sesetengah orang. Disebabkan orang kita dah biasa dengan makan gaji, bila kita nak memulakan perniagaan, pelbagai tanggapan akan timbul, contohnya :

"Hidup sederhana sajalah, buat apa nak kejar kekayaan..."

"Bersyukurlah dengan apa yang ada..."

"Kalau kaya jutawan tapi hati tak tenang, lupa Tuhan buat apa..."

"Cukup lah dengan harta yang ada, buat apa nak kumpul lagi, bukan boleh bawa mati..."

"Meniaga tu sebab nak kaya cepat lah tu"

Menjadi usahawan ialah salah satu karier yang dijalankan oleh Nabi kita sendiri. Nabi Muhammad SAW untuk pengetahuan anda adalah seorang usahawan berjaya. Tapi disebabkan ramai yang mengetahui sirah Baginda sebagai businessman di samping seorang pemimpin agama, negarawan, pendakwah dan sebagainya.

Rasulullah SAW telah didedahkan dengan ilmu perniagaan sejak kecil lagi. Baginda sering mengikuti bapa saudaranya Abu Talib berniaga, malah pernah dibawa ke negeri Syam (kini Syria) semasa berusia 12 tahun mengikuti Abu Talib menjalankan urusan perniagaan di sana. Dari situ Rasulullah SAW belajar selok belok perniagaan sehingga Baginda diberi kepercayaan untuk mengendalikan perniagaan bapa saudaranya dan juga orang Quraisy yang lain.

Perniagaan adalah perkara yang penting dalam Islam, malah menjadi satu terminologi yang sering disebut dalam al-Quran, contohnya:
Sesungguhnya orang yang selalu membaca kitab Allah dan tetap mendirikan solat serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka secara sembunyi atau secara terang-terangan, mereka mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan rugi(35:29)
Wahai orang-orang yang beriman. Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Yakni kamu beriman kepada Allah dan rasul-Nya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (61:10-11)
Kenapa Allah menyebut perniaagaan dan bukan pekerjaan? Kerana perniagaan itu ialah sesuatu yang menguntungkan dan memerlukan usaha tulang empat kerat kita sendiri. Dan boleh juga merugikan sekiranya tidak dijalankan dengan betul.
“9/10 daripada harta ialah dari hasil berniaga” (HR Tirmizi)

Ramai yang salahfaham tentang konsep berniaga. Berniaga bukan bertujuan untuk mengumpul harta (Ya, ia menjadi begitu sekiranya si peniaga berniat begitu).

Allah berfirman:

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang bathil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku atas dasar suka sama suka di antara kamu. Dan janganlah kamu membunuh dirimu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu. (4:29)

 Bermakna berniaga itu adalah sesuatu yang mesti dilakukan atas dasar suka sama suka dan tidak menipu atau menindas orang lain. Kepada siapa mesej ini diberikan? Adakah kepada Ah Chong? Tentu tidak sebab ia adalah ayat al-Quran yakni panduan kepada orang Islam. Nyatalah Islam sendiri menyuruh kita menjalankan perniagaan.

 Laki-laki yang tidak dilalaikan oleh perniagaan dan tidak  pula dengan jual beli dari mengingati Allah, dan dari menunaikan zakat. Mereka takut kepada suatu hari yang bila hati dan penglihatan digoncangkan.(24:37)

 Malah Rasulullah SAW pernah bersabda tentang kemuliaan seorang peniaga.
 Di sini dinyatakan bahawa sifat yang tercela ialah bila dilalaikan oleh perniagaan hingga lupa pada Allah, dan tidak membayar zakat. Bermakna berniaga adalah satu perkara yang utama selagi tidak melupakan Allah dan tanggungjawab sebagai orang Islam seperti menunaikan zakat. Memang jadi masalah kalau dah mula berniaga, dah untung mula rasa diri best, nak keluarkan zakat rasa sayang, takut habis pula harta. Sedangkan Allah sudah berjanji dalam ayat seterusnya dalam surah di atas:

 Mereka mengerjakan itu supaya Allah memberi balasan kepada mereka denganyang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan, dan supaya Allah menambah kurnia-Nya kepada mereka. Dan Allah memberi rezeki kepada siapa yang dikehendakinya tanpa batas (24:38)

Bermakna semakin kita jujur dalam perniagaan, semakin kuat pergantungan kita kepada Allah, semakin banyak kita infak harta, semakin banyak kurniaan-Nya kepada kita.

Jelas kan rezeki Allah itu dari secupak boleh jadi bercupak-cupak?

Berbalik kepada komen-komen ‘bernas’ dari mereka-mereka yang tidak menyokong perniagaan di atas… Mencari dan memiliki harta itu adalah dituntut dalam Islam. Buktinya banyak surah yang menyebut tentang jihad dengan HARTA DAN JIWA. Jiwa memang kita sedia miliki selagi kita belum mati. Harta? 

Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan Rasul-Nya, dengan tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar imannya (49:25)
Tidaklah sama keadaan orang-orang yang duduk & tidak turut berperang dari kalangan orang-orang yang beriman (selain daripada orang-orang yang ada keuzuran) dengan orang-orang yang berjihad  pada jalan Allah dengan harta dan jiwanya. Allah melebihkan orang-orang yang berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka atas orang-orang yang tinggal duduk (sebab uzur) dengan kelebihan satu darjat. Dan tiap-tiap satunya Allah menjanjikan dengan balasan yang baik, dan Allah melebihkan orang-orang yang berjuang atas orang-orang yang tinggal duduk (sebab uzur) dengan pahala yang amat besar (4:95)

Berjuang yang dimaksudkan dalam ayat-ayat di atas bukanlah tertakluk kepada jihad berperang semata-mata, malah mencakupi setiap sudut kehidupan (rujuk Tafsir Ibnu Kathir).

Kenapa kita perlu memiliki harta?

1. Dengan harta kita boleh mengeluarkan zakat, sedekah dan membantu sesama Islam. Contoh mudah, kenapa dakwah agama lain (contohnya Kristian) lebih berkesan dari dakwah Islam? Kenapa orang Islam yang murtad dengan gembiranya mengumumkan keluarnya mereka dari Islam sedangkan orang agama lain yang masuk Islam takut-takut? Salah satunya kerana dana dan support mereka begitu besar dan banyak diuruskan badan2 NGO sedangkan dana umat Islam biasanya diurusakan oleh badan2 kerajaan sahaja. 

2. Harta boleh digunakan untuk membangun agama. Nak buat sekolah agama kita terpaksa ke sana sini, kerah anak murid untuk minta derma (walaupun dalam bentuk jual kalendar dan kismis). Ibu bapa yang menghantar anak-anak ke skolah agama tidak semua mampu untuk memberi sponsor membangunkan sekolah. Berbeza dengan sekolah Cina contohnya (bukan bermaksud nak membezakan kaum, sekadar contoh dan perbandingan), dana yang dikutip dari ibu bapa pun dah cukup nak buat bangunan sekolah. 

3. Ketiadaan harta (fakir) boleh mendekatkan kita kepada kekafiran (sabda Rasulullah). Ia memang benar-benar terjadi. Bila terjebak dalam desakan hidup, manusia sanggup buat apa saja, malah sanggup jadi pelacur untuk sesuap nasi. 

4. Harta untuk penyebaran dakwah Islam. Sekarang ni zaman semuanya kena dibeli. Kalau tak ada duit, bagaimana kita nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat untuk sebarkan dakwah? Kalau duit sekadar cukup untuk kita makan anak beranak, bagaimana nak bantu jiran sebelah? 

5. Pemilikan harta supaya kita boleh beribadah dengan tenang. Bayangkan kalau kita tak ada rumah, tinggal dalam kotak, anak menangis tak ada susu (ni kes maknya tak ada ilmu breastfeed & tak ada duit nak beli buku atau pergi kursus), lepas tu kita pula lapar tiada makanan. Macamana kita nak beribadah dengan tenang? Nak solat pun mungkin terganggu dengan kelaparan dan tangisan anak. Apa lagi nak bersedekah, nak berbaik2 dengan jiran dan sebagainya. 

6. Suara kita tidak didengar bila kita miskin. Bayangkan kita dengan niat nak berdakwah tapi kita tak ada duit langsung. Pergi ke rumah orang disangka nak mintak derma. Bila ada kes kecurian ke orang mudah menuduh kita oleh sebab kita miskin. Bila kita nak beri pendapat dalam meeting RA orang taknak dengar sebab kita tak ada pengaruh. Bukankah itu sesuatu yang sukar?

Rasulullah miskin? Tidak, Baginda seorang yang kaya. Cuma hidup yang dijalaninya tidak seperti orang-orang kaya. Tak ada rumah banglo, tak ada home theatre, tak ada karpet tenggelam kaki, tak ada baju branded… tapi cuba lihat bila Baginda keluar berjuang, contohnya berperang. Baju perang, pedang Baginda adalah dari yang terbaik, kuda2 perang dari jenis yang terbaik. Makna kata seluruh harta Baginda digunakan untuk memperjuangkan Islam, bukan membuncitkan perut sendiri. Malah Baginda Rasulullah pernah mengikat batu2 ke perutnya untuk menahan lapar.

Rasulullah pernah bersabda tentang pemilikan harta:

“Harta itu merupakan kekayaan terpuji TETAPI hanya bagi orang yang soleh, kerana orang yang soleh akan menggunakan hartanya secara bijaksana, tidak dikotori rasa angkuh yang menghilangkan keberkatan dari Allah”

Jadi nyatalah amat besar perkaitan antara ketakwaan dan pemilikan harta. Harta itu boleh menjadi satu medium yang sangat kuat dalam perjuangan dan boleh juga jadi punca kemurkaan Allah seperti yang terjadi kepada Firaun dan Qarun.

Jika diteliti sunnah-sunnah Rasulullah dan ayat-ayat cinta dari Al-Quran, harta dan hasil perniagaan adalah alat-alat untuk menyampaikan kita kepada Allah. Namun itu tertakluk kepada sejauh mana hubungan kita dengan-Nya pada peringkat awal. Harta dan perniagaan juga boleh jadi pintu ke neraka sekiranya ia makin menjauhkan kita dengan-Nya.

Jadi penuhilah tuntutan agama untuk berjihad dengan sebenar-benar jihad. Jihad itu bukannya dengan menawarkan diri untuk menjadi suicide bomber. Kita lihat kebangkitan Islam di zaman Rasulullah bermula dengan pembinaan akidah, bukan terus memerangi orang kafir Quraisy. Zaman sekarang ni lebih teruk lagi keadaannya dari zaman Jahiliyah. Orang Jahiliyah sekurang-kurangnya ada pedoman hidup juga dari ‘Tuhan’ mereka (yang dipanggil Latta dan Uzza) tapi sekarang ni ramai orang dah tak bertuhan. Orang Jahiliyah bunuh anak perempuan kerana rules dalam bangsa mereka, orang sekarang bunuh saja anak apa-apa pun sebab hasil zina. Eh, bukan hasil zina pun kena bunuh juga (kes dera). Orang Jahiliyah kuat ikatan kekeluargaannya mengikut kabilah2 tertentu. Orang sekarang, dengan mak bapak pun buat musuh.

Aida just share based on my pembacaan sahaja.

Mana yang baik dijadikan tauladan dan mana yang buruk dijadikan sempadan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...