Friday, January 16, 2015

Asal Usul Solat



Asal Usul Solat

Nabi Muhammad SAW merupakan nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.

Subuh:

Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

Zohor:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.

Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

Asar:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.

Maghrib:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.

Isyak:

Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun.



Tuesday, December 23, 2014

Diari Seorang Suami

 Kisah diari seorang suami yang menyentuh perasaan...


 30hb, suami dapat gaji RM3,000 terus buat internet banking bayar bil air RM30, bayar duit rumah RM700, bayar duit kereta RM700, bil telefon suami dan isteri RM200, bil elektrik RM170, ansuran moto RM150, dan yuran tuisyen anak RM150..... serta menukarkan RM150 kepada duit pecah seringgit-seringgit untuk belanja sekolah anak-anak untuk sebulan...lalu berbekalkan duit baki RM750 balik ke rumah jemput isteri dari tempat kerja.... terus disambut dengan isteri satu soalan "hari ini hari gaji abang kan???.... jom  pergi beli barang dapur banyak dah habis sambil bawak bebudak makan luarlah malam ni sebab I tak laratlah nak masak ari ni... bebudak pun esok hari sabtu cutikan? Suami mengangguk lemah terpaksa setuju demi anak dan isteri.

Sampai di rumah sidambut pulak dengan anak yang bongsu "Ayah cikgu adik cakap hari isnin cikgu nak RM20 untuk beli baju sukan sukan yang baru." Isteri spontan menyampuk "mintak kat ayah... ayah baru dapat gaji.. sambil anak yang sulung pula mencelah.... "ayah kakak pun nak duit RM30 hari isnin untuk beli buku rujukan dah dekat nak peperiksaan ni" ....Si suami terus mengeluarkan RM50 untuk anak bongsu dan anak sulung....

Kemudian bila selepas magrib berangkatlah anak beranak ke kedai untuk makan dan berbelanja barang dapur dan sebelum itu suami isi minyak kereta RM50 langsung ke kedai makan dan makanlah anak beranak tersebut dengan bil makanan anak beranak berjumlah RM50.... Setelah itu berlangsung pergi berbelanja barang dapur dengan jumlah RM250 untuk barang kering dan RM50 untuk barang basah...

Setelah semuanya selesai pulanglah keluarga tersebut ke rumah dengan suami hanya tinggal gaji yang baru dapat pagi tadi sebanyak RM300 sahaja. Maka tidurlah si suami dengan mata yang terkebil-kebil mengenangkan baki duit yang tinggal hanya dalam beberapa jam sahaja dapat gaji tadi...

Keesokkannya, pagi Sabtu isteri suruh si suami belikan roti canai untuk sarapan pagi.... suami pun pergilah beli dengan modal RM5 dan surat khabar RM1.50... manakala menjelang petang si isteri dan anak-anak ajak suami jalan-jalan di pasar malam jalan TAR sempena malam minggu.... si suami ikutkan jugak dalam keadaan dilema bagi menjaga hati isteri dan anak-anak. Terpaksa tambahkan lagi minyak kereta sebanyak RM30.

Sesampai di jalan TAR si isteri berkenan dengan tudung bawal berharga RM15 mintak dibelikan... suami pun keluarkan duit bayar... kemudian bila ke depan sedikit bahagian pakaian kanak-kanak pula nampak baju tidur anak-anak yang berharga RM15 sehelai... isteri pun selamba kata, "bang baju tidur bebudak ni pun dah lusuh.... belikan diorang yang baru ni. Murah je RM15 hingget".... Suami keluarkan lagi RM30 untuk baju tidur anak-anak.


Lalu terus pulang ke kereta untuk balik ke rumah bersama-sama tetapi dalam perjalanan nak pulang anak-anak merengek dahaga dan lapar lalu minta singgah di kedai makan untuk makan malam....
Sang ayah kesiankan dengan rengekan anak, singgahlah di kedai makan tom yam dan makan dengan membayar RM30 lagi.... Jumlah keseluruhan baki yang tinggal selepas 48 jam dapat gaji ialah RM188.50

Keesokkannya hari Ahad.....isteri suruh pergi kedai pagi-pagi untuk belikan santan dan sedikit ikan bilis untuk masak nasi lemak sebagai sarapan pagi.... suami modalkan lagi RM7 dan RM1.50 untuk suratkhabar... tinggallah duit gaji genap RM180...Malamnya pula beri pada isteri RM150 untuk belanja makan dia di pejabat atas dasar nafkah kepada isteri tercinta...

Maka bermulalah pagi Isnin si suami dengan berbekalkan modal baki gaji hari Jumaat kelmarin sebanyak RM30 untuk isi minyak motor dan makan di pejabat serta menghitung hari lagi untuk ke 30hb yang akan datang samaada sampai atau tidak??? ....selang seminggu selepas itu pada hujung minggu isteri ajak balik kampung melawat ibu ayah dia di kampung... suami katakan tidak ada modal lalu isteri menjawab dengan sinis "kalau ajak balik kampung saya jer takde duit....kalau ajak balik kampung saya jer abang kata takde duit... mana pergi duit gaji abang selama ini? takkanlah seminggu gaji dah tak berduit... abang ada pompuan lain ke??" Terpinga-pinga suami nak dijawab jadi perang... nak diceritakan yang sebenar nanti disalahkan balik....

Inilah kisah diari seorang suami, bayangkan kalau macamtu keadaannya. Macamna tiap-tiap bulan nak survive. Kalau dah tahap macamtu memang si suami atau si isteri kena buat sesuatu. Tidak boleh mengharapkan duit gaji semata-mata...

Sharing is caring,
Aida Rashid
 

Wednesday, December 10, 2014

Premium Beautiful untuk Ibu Berpantang

Ramai kebanyakan wanita yang akan bersalin mula mencari produk yang sesuai untuk digunakan semasa berpantang. Kebanyakan mereka akan search encik google ataupun bertanyakan pendapat pada kenalan yang pernah hamil. Walaupun aida tak pernah mengalami situasi begini namun aida mempunyai ramai kenalan yang menghadapi masalah tiap kali nak berpantang terutama bila nak berpantang sendiri.

Seperti yang kita semua tahu kebanyakan wanita yang berpantang akan mengenakan bengkung kerana untuk mendapatkan balik bentuk badan asal. Tapi kebanyakan wanita apabila masuk kelahiran anak yang ketiga rata-rata menyatakan bahawa sukar untuk mendapatkan kembali bentuk badan walaupun menggunakan cara yang sama seperti berpantang anak sebelumnya. 


Tapi betul memang susah nak dapat bentuk badan asal kerana mungkin faktor umur & perubahan hormon dalam badan. Tapi kalau kita pikir pun pakai bengkung hanya dalam pantang, pastu biar je badan berlemak. Pastu nak bentuk badan cantik balik memang susah la kan. 

Berpantang cara tradisional @ moden masing-masing ade kelebihan tersendiri. Begitu juga dengan bengkung, masing-masing ada kelebihan. Ramai yang bagitau bengkung tradisional leceh tapi ramai jugak yang menyukainya right? Bengkung tradisional sangat sesuai bila berpantang dengan family means ada yang akan bantu untuk lilitkan bengkung. Kebanyakan yang bagitau leceh tu maybe sebab berpantang sendiri.

Kat sini aida hanya nak bagi share kenapa Premium Beautiful sesuai untuk  ibu berpantang  based on my friends yang dah bersalin.

Kenapa Premium Beautiful???

# membantu mengeluarkan angin dalam badan.
# mengecutkan dan memperkemaskan semula rahim yang mengembang semasa proses bersalin
# menarik dan merapatkan semula tulang pinggul mengembang semasa proses bersalin
# menyegarkan badan yang lesu & letih akibat sepanjang proses melahirkan bayi
# mengeluarkan darah nifas yang beku & berketul-ketul dengan lancar
# mengeluarkan segala sisa kotoran & air bisa dari rahim (menggantikan proses bertangas)
# menyokong rahim daripada jatuh
# menyihatkan rahim & memberikan persediaan untuk proses persenyawaan seterusnya (menyeimbangkan semula hormon estrogen & progestron)
# menghilangkan strechmark akibat mengandung & menggaru perut semasa mengandung
# menghangatkan dalam badan & tidak perlu menggunakan bahan-bahan seperti param & pilis
# melancarkan proses pembuangan air besar (mengurangkan masalah sembelit)
# meningkatkan & melancarkan kuantiti pengeluaran susu badan
# merawat luka-luka di dalam rahim mahupun di luar rahim
# menaikkan metabolisma badan & membantu mengurangkan berat badan dengan cepat.
# membentuk semula pinggul, payudara & postur badan yang menarik.


Biasanya yang nak pakai waktu pantang memang dari awal kehamilan dah standby Premium Beautiful but don't worry jika anda tergolong dalam golongan yang kurang berkemampuan.

Bagi yang sedang hamil anda mesti tau bila tarikh due anda kan? so backward kan tarikh tersebut so anda boleh mula simpan duit (buat tabungan) untuk dapatkan set Premium Beautiful but if Premium Beautiful tengah ada rebat masa anda pregnant please securekan dulu your set Premium Beautiful.

Waktu sesuai nak ukur?
Waktu yang paling sesuai untuk ukur adalah semasa kandungan anda berumur 6-7 bulan @ 7 hari selepas bersalin.

Waktu sesuai nak pakai?
Normal birth - seawal 7 hari, tapi ada yang 3 hari dah pakai. Depends keadaan luka
Ceasarean - Selepas 2 minggu

Kenapa Premium Beautiful paling sesuai untuk wanita selepas bersalin?
> waktu paling cepat untuk turunkan 'baby fat' ialah 30 hari selepas bersalin
> kecutkan & tetapkan kedudukan rahim (tidak menekan peranakan)
>  FIR berfungsi sebagai efek bertangas
> mengelakkan bengkak susu
> memendekkan waktu nifas & keluarkan air bisa

Premium Beautiful VS Bengkung Tradisional
- Lebih mudah, kesan lebih kurang sama
- Boleh digunakan seiring, ikut kesesuaian
- PB lebih mudah untuk yang berpantang sendiri
- PB sebagai complement yang boleh digunakan walaupun selepas habis pantang
- membantu baby yang ada masalah jaundice
- paling penting PB value for money (waktu anak dara, dalam pantang & selepas pantang still boleh pakai. Paling best sampai bila-bila boleh pakai)

Antara testimoni yang memakai Premium Beautiful sewaktu berpantang.










For free fitting & consultation

PM/whatsapp Aida 

013-9500953















Tuesday, December 9, 2014

Waist Training Zumba

Baru-baru ni bertempat di Top Leaders Circle Centre telah diadakan Zumba di mana kebanyakan peserta adalah daripada TLCians sendiri. Hahaha memang diluar jangkaan betul sambutan. Maklumla masing-masing bukan pernah berzumba, sekali dah zumba gian plak.

Lagi best kali ni kami berzumba sambil memakai waist nipper, tu juga adalah salah satu untuk waist training. Kalau kat oversea memang dah glamor pasal waist training cuma kat Malaysia masih belum mendapat sambutan hangat lagi.

Rupanya best berzumba dengan waist nipper ni, disamping membentuk pinggang after zumba takde sakit-sakit badan. Biasanya kalau aida lama tak bersenam atau melakukakan aktiviti-aktiviti bersukan ni esoknya confirm sakit satu badan. But kali ni sangat berbeza semua takde masalah sakit badan.
 

Yang belum mengenali Zumba jom kita baca sikit info tentang zumba.
 
Apa dia Zumba?
Zumba merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobik yang mulanya diasaskan oleh seorang choreography pada tahun 1990-an sebagai program kecergasan di Colombia dan dari itu, Zumba telah menjadi popular. 

Dance workout
 Tarian kecergasan Zumba ini memberi kelebihan kepada kecergasan dan kesihatan anda juga disamping mengikut rentak gabungan salsa, mambo, hiphop, latin dan sebagainya. 

Bakar kalori
Jangan tak percaya, satu sesi Zumba boleh membuatkan anda membakar 500 – 1000 kalori pada satu satu masa(45-60min). Sangat baik jika diamalkan oleh orang yang banyak lemak diluar sana.  

HIIT?
Zumba sesuai diamalkan untuk ‘interval training’ bagi membakar lebih kalori dan meningkatkan endurance (ketahanan fizikal)    

Mood down? 
Jgn risau, anda boleh berhibur, dan bersosial bersama rakan rakan lain dengan cara yang lebih ‘enjoy’ dan santai. 

Seronok tak? 
Zumba adalah salah satu cara yang menyeronokkan untuk exercise, mungkin bagi sesetengah orang, ia lebih seronok daripada usual workouts. Taklah anda setiap masa buat workouts yang sama dan membosankan itu.   

Seksi! 
Pergerakan dance Zumba workout itu memang seksi dan membuat wanita-wanita berasa cantik dan menarik. Goyang gitu.  

Senaman kardio
 Tambahan lagi, intensity tinggi dan rendah yang diselang-selikan dalam senaman Zumba ini seolah olah memberi anda latihan kecergasan yang lengkap, juga satu latihan cardiovascular yang baik.
 
Kuatkan abs dan pinggang! 
Menari ala-ala latin ini memang sering melibatkan pergerakan “gelek-gelek” pinggang yang secara tak langsung kuatkan bahagian core (abs, oblique anda.

 Lagi excited la geng-geng TLCians nak berzumba pasni.
Jom layan gambar-gambar TLCians sepanjang kelas pertama Zumba.




Posing dah macam ala-ala model gitu!!! Wowwww terbaik la TLCians...
 
 Ala-ala power rangers!!!

 Follow Kim K untuk dapatkan bentuk pinggang yang menarik!!! Ouuuch....

 
 So yang berminat boleh hubungi aida 013-9500953 untuk book tempat ye.
 

Monday, November 3, 2014

Premium Beautiful bongkar Kanser???

Kepada pengidap breast cancer atau anda sendiri tak tau anda ada cancer ke tak?

Tahukah anda? Premium Beautiful boleh membongkar penyakit ini... Anda boleh rasakan keajaiban.

Tanda 1 - Putih susu keluar berkerak-kerak di hujung cup bra PB anda... putih-putih, kerak-kerak

Tanda 2 - Carah boleh keluar melalui niple anda juga...

Tanda 3 - Kesan denyutan mungkin timbul

Maafkan saya jika saya salah tafsir atau mengganggu mana-mana pihak. Kami tidak boleh guaranteed apa-apa atas perubahan anda. Anda hendaklah membuat pemeriksaan doktor lebih lanjut. Memang Premium Beautiful ini digelar "BAJU anti-cancer" tetapi bergantung juga pada seriusnya tahap anda ye... Berita baiknya saya boleh kongsikan di sini, kisah benar client-client Premium Beautiful. Apa pengalaman mereka setakat ini.... cuba check dengan kes-kes anda ini.

*tahap/stage ada kes di mana mereka kurang dan rehat dahulu pergi chemo yang menyiksakan itu :(---> cuba check sekali stage mana anda sekarang. Selalunya doktor akan check darah sebelum menjalankan chemo seterusnya. Anda seharusnya gembira jika doktor nyatakan ------> "Kita tangguh dulu chemo atas you, sebab ada perkembangan pada tahap kesihatan anda!!!

*Kesegaran tubuh sebelum lesu/tak bermaya/kurang semangat hidup -------> cuba observe kesegaran badan dan kelainan tubuh anda. Selalunya mood, tahap kesihatan pemakai Premium Beautiful memang semakin improve.

*selalunya sesiapa yang dah ada benjolan lump doktor telah confirmkan cancer active, lump ini bila ditekan memang ada sakit ----> CLIENT saya! selepas memakai PB, ia semakin berkurang sakit. MASYAALLAH!

*saiz lump/benjolan dalam breast ----> cuba rasakan saiznya, selalunya boleh mengecil walaupun tak banyak beza tapi tentu anda akan rasai kelainannya.
Client saya juga!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Maaf tulisan saya berdasarkan pengalaman sebenar saya berhadapan dengan client-client Premium Beautiful yang mempunyai 1001 pengaduan/perkongsian/testimoni/kerenah dan asam garam mereka sebagai pengguna sebenar yang bukan sahaja testdrive PB ini tapi pakai hari-hari. Tulisan di atas adalah spontan dan original dari saya. Jika ada cadangan/persoalan/tambahan lagi, malahan pembetulan apa-apa kesalahan di atas boleh hubungi saya segera.

Kepada pembaca-pembaca yang terkejut dengan kenyataan di atas, anda buatlah kajian sendiri ---> KEAJAIBAN FIR. Sila taip "FIR" di google/yahoo search ---> anda akan dapat fakta-fakta yang lebih menarik dan ada study/pengujian teknikal/kedoktoran even guna FIR/pusat pencegahan cancer dunia malahan pusat-pusat kecantikan kulit/pusat pelangsingan dan lain-lain.

Kepada yang belum memakai Premium Beautiful amat digalakkan mula sekarang untuk kesan pencegahan. Mencegah lebih baik dari mengubati. Ikut kajian kami 8/10 orang yang memakai PB secara konsistan mereka bebas sel aktif cancer tau. Kami pemakai-pemakai tegar PB memang every year pergi check memang alhamdulillah bebas. Alhamdulillah!!!

Last sekali nak belanja satu gambar memogram client saya di Ipoh, sebelum pakai PB ada sel cancer yang aktif ---> selepas konsistan pakai PB sebulan, buat memogram sekali lagi! LENYAP terus sel cancer tersebut! MASYAALLAH!!! Alhamdulillah.


( Credit tu Kak Emma Raja Beautiful )

So yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang Premium Beautiful.

Free Fitting & Consultation.

Kita boleh coffee-coffee sambil anda sendiri merasai macamana bestnya fabrik Premium Beautiful. 

Peluang terbuka untuk semua. Jangan risau kalau nak try tak perlu bayar pun. Just sarung je....

Sharing is caring,
Love,
Aida Rashid
Premium Beautiful Expert
013-9500953



 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...